fredag 31 maj 2013

Snart så....

Nu är bina verkligen flitiga och hämta hem nektar. Har satt på en tredje skattlåda idag.Den andra lådan som jag satt på tidigare börjar bli full.På bilden ser man att bina börjat att täcka över cellerna med vax. När en tredjedel av ramen är täckt av vax eller helst hela så är nektarens vattenhalt under 20% och då går det bra att slunga ur nektaren eller honungen som det har blivit nu.Just denna ramen tror jag innehåller mycket maskroshonung.

Här är är en drönarram som suttit i kupan i 10 dagar. Och den är full av drönarlarver. Varroa kvalstret har en förkärlek att lägga sina ägg i drönarlarver.Därför sätter man in en drönar ram som bina bygger ut och så tar man bort den innan drönarna kläcks.På så sätt bekämpar man varrora på ett bra sätt utan att använda bekämpnings medel.
Här ser man ett varroa kvalster som sitter på en drönarlarv.Varroa är ju ett kvalster som kan, om man inte gör något åt det, ta död på ett helt bisamhälle.Det går inte att bli av med det helt, man får nöja sig med att hålla det under kontroll.Med så låg förekomst som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar